Hoe werkt ontharen met IPL?

Haren bestaan uit dood hoornmateriaal die groeien vanuit een haarzakje. In de haren bevinden zich meer of minder melanine. Dit is het pigment dat huid, haren en ogen kleur geeft. Er zijn 2 type pigment het “eumelanine” is donkerbruin tot zwart en niet in water oplosbaar, en bevindt zich in donker haar. De hoeveelheid eumelanine die aanwezig is in het haar is mede bepalend voor het slagen van een behandeling. Mensen met blond en rood hebben het type feomelanine deze haren hebben geen eumelanine,  en kunnen dus niet behandeld worden met IPL.

Eumelanine is het sterkst aanwezig in haren die zich in de groeifasen bevinden. Daarom zijn alleen de haren die zich in de groeifasen bevinden vatbaar voor het licht van een IPL flitslamp. Het proces van ontharen met de IPL is gebaseerd op het selectief vernietigen van de haarwortel met behulp van de door het flitslicht aan de haar afgegeven hitte-energie. De lichtenergie afgegeven door de IPL wordt aangetrokken en opgenomen door het haarpigment en vervolgens naar de haarwortel geleid. Deze haarwortel wordt dan vernietigd.

Omdat normaal gesproken slechts 20 tot 30% van het haar zich in de groeifasen bevindt is na 1 behandeling in werkelijkheid dus hoogstens 20 tot 30% van het haar behandeld. Helaas is het niet te voorspellen wanneer een haar in de groeifasen is. Dit betekend dat er meerdere behandelingen met IPL nodig zijn met een tussentijd van 6 weken om er zeker van te zijn dat elke haar ten minste 1 keer behandeld wordt. Huidtype, haarkleur en hoeveelheid pigment (en dus de geleidbaarheid naar de wortel van het haar toe) zijn mede bepalend voor het resultaat.

De haren die in de groeifasen zitten tijdens de behandeling gaan los zitten in de haarschacht en blijven daar nog enige dagen tot weken zitten. Men zou dus kunnen denken dat de behandeling niets heeft uitgericht. Men moet dus even geduld hebben tot de opperhuid de resten verwijderd heeft.

 Is permanent ontharen pijnlijk?

Als de lichtflits de haarwortel bereikt kan men een lichte prikkeling ervaren op die plaatsen waar bepaalde huidzenuwen dicht aan de oppervlakte liggen. De ontstane warmte tijdens de behandeling is te vergelijken met het gevoel van zonnebrand. Ook na de behandeling kan enige roodheid ontstaat die doet denken aan een zonnebrand. Als dit gevoel er al is verdwijnt dit al zeer snel, meestal enkele uren na de behandeling. De roodheid is er wel maar is niet hinderlijk.

SensaLite IPL is veilig en effectief

Klinische studies in Amerika hebben aangetoond dat 70% van de personen die 6 behandelingen hebben gehad met een interval van 6 weken al heel tevreden zijn met het dat dan toe behaalde resultaat.

De IPL methode is door de FDA goedgekeurd voor permanente haarreductie. Dit is een bewijs van veiligheid en betrouwbaarheid. Het licht dringt tot slechts enkele centimeters diepte in de huid. Alleen als daar een haarwortel zit wordt het licht omgezet in warmte en doet het dus zijn werk. Het licht wordt niet opgenomen door andere weefsels en het is dus onmogelijk dat lymfe of zweetklieren beschadigen

Kunnen alle haarkleuren behandeld worden?

Ongewenst haargroei kan overal op het lichaam worden behandeld. Ideaal is het als de huid licht van kleur is en de haren donker. Blonde en grijze haren bevatten nauwelijks of helemaal geen pigment en zijn daarom niet te behandelen. Laat u dus nooit verleiden door bedrijven die anders beweren. Bij een getinte huid zijn de resultaten vaak toch bevredigend, maar mensen met een erg donkere huid kunnen ook helaas niet behandeld worden. Indien naar onze mening geen resultaat te verwachten is dan zullen we dit eerlijk aan u meedelen en niet tot behandeling overgaan.

 

Hoe snel is het resultaat te zien

Na een IPL behandeling kan het een paar weken duren omdat de haren met de dode haarwortel door de huid naar buiten worden geduwd. Het meeste effect ziet men na de eerste paar behandelingen. Daarna kan het wat langer duren omdat het terugkomende haar lichter en dunner wordt en daardoor lastiger te verwijderen is. We zullen dan de IPL instelling moeten veranderen.

Is behandelen op moedervlekken mogelijk?

Ja ontharen op moedervlekken is goed mogelijk, maar alleen als het rustige moedervlekken zijn, regelmatig van kleur en vorm en niet jeuken of veranderen van vorm.

Wanneer ontharen we niet

Er zijn een aantal redenen waarom wij niet ontharen:

  • Epilepsie
  • Zwangerschap of borstvoeding
  • koorts of infecties
  • pacemaker
  • gordelroos
  • verse operatielittekens
  • kanker
  • Metalen in of onder de huid waar we gaan behandelen
  • tatoeages
  • diabetes

Zonnen, zonnebank of zelfbruiningscreme

Vanaf ca. 2-3 weken voor de behandeling en tijdens de kuur moet zonnen vermeden worden. Gaat u op vakantie en is daarbij zonnen onvermijdelijk dan raden wij u een zonnebrandcrème aan met een sunblock hoger dan 30. Tijdens de kuur houden we met behandeltijden rekening met vakantie’s. Meestal behandelen we dan een week voor u op vakantie gaat, en is de volgende behandeling pas 6 weken na de vakantie.  Mocht het zijn dat u na deze 6 weken toch nog te bruin bent voor de behandeling dan verschuiven we de behandeling nog een aantal weken. Dit om te voorkomen dat we pigment gaan flitsen en u hier lichte en donkere vlekken aan overhoud. Mocht u eerder dan een week na de behandeling toch gaan zonnen dan loopt u kans op een zonneallergie (jeukende rode bultjes) houd dit dit altijd goed in de gaten.

Foto is van televisie uitzending Radar.